Totes Som Sota

El món veu la ciutat de Barcelona com a una de les capitals més avançades i obertes de tot Europa. Els i les barcelonines van decidir, ja fa uns anys, que no volien tortura a les places de braus, que no volien circs on els animals se’ls tractés com a pallassos i, actualment, hi ha obert el debat sobre si el Zoo de Barcelona ha de continuar sent una presó pels animals.

Tot tenint aquestes referències, entre d’altres, portem dos nadals on la ciutat s’ha tenyit de sang i ha provocat consternació i repudi en els ciutadans i ciutadanes.

El desembre de 2017 l’ajuntament de Barcelona va decidir que els coloms de plaça Catalunya havien de ser aniquilats, ja que hi van instal·lar una fira alimentaria i podria perillar la salut pública. Aquesta decisió, mancada de rigor científic, va suposar la mort de 923 coloms els quals van ser capturats, gasejats i tractats, indubtablement, de les pitjors de les maneres. La controvèrsia ja estava servida doncs la ciutat compta, des del 2016, d’un mètode ètic de control d’aus per a frenar la sobrepoblació amb pinso anticonceptiu.

Un any després, i amb la notícia que aquest desembre ‘18 no es tornarà a cometre l’error d’acabar amb la vida dels coloms de la plaça Catalunya, la ciutat torna ha estremir-se…

La Sota (de Minnesota) era una gosseta abandonada que va tenir la sort de trobar un company de vida: Tauri Ruusalu. Ell és un sense sostre i es guanyava la vida fent polseres. Ella l’acompanyava dia rere dia. “Dormía conmigo, se levantaba conmigo…Sota me ha demostrado más amor que mi familia” explica Tauri a una entrevista de El País.

Tot va succeir a la Gran Via de Barcelona quan uns agents de la Guàrdia Urbana van demanar els papers a Tauri. Ell, al ser estranger i tenir un nom complicat d’escriure i lletrejar, li va dir que li escriuria en un paper. Sense cap mirament, un dels agent va colpejar a Tauri i Sota va començar a bordar, ella no entenia què és el que estava passant. Un dels agents va treure la porra per amenaçar al noi i Sota va augmentar els seus lladrucs. De sobte, es va sentir un tret. La Sota va caure estesa a terra. Tauri en veure la seva companya morta va entrar en còlera i els agents el van reduir.

Com us podeu imaginar la versió policial és contrària a aquesta, el guàrdia segueix explicant que la Sota el va mossegar un cop, que estava a punt de fer-ho una altra vegada, i que per això va treure la pistola.

Aquesta consternació no només ha sacsejat Barcelona sinó que tot Espanya està dempeus. Milers de persones s’han manifestat aquests darrers dies per la mort de la gosseta i per l’actuació bàrbara de la policia davant de Tauri. Ens alegra saber que, cada cop més, hi ha gent alçant la veu per els qui no la tenen.

Des d’Escola Animal demanem a l’alcaldessa Ada Colau que investigui des de la neutralitat i la professionalitat que requereix aquest tema. Volem que aquest cas no quedi aïllat i que no es protegeixi la imatge d’un agent de l’autoritat que, sota el nostre parer, no sembla molt sensibilitzat ni conscienciat sobre els animals.

La mort de la Sota ha de ser un abans i un després en les polítiques de protecció dels animals, doncs no hi ha protocols d’actuació on es tinguin en compte ni els seus drets ni les seves conviccions.

Per altra banda, creiem que l’abús de poder dels guàrdies cap a una persona que no té casa, que no té un sostre on viure ni protegir-se ha estat desmesurada i sense fonament. Aquests policies tractarien de la mateixa manera a un home ben vestit? Li haurien disparat a la seva gossa si aquesta hagués començat a bordar?

Volem que les futures generacions es qüestionin abans d’emprendre actes cruels. El món necessita persones que cuidin de les altres persones, no que terroritzin i destrueixin vides.

Un cop més ens donem la raó i és que l’educació i la formació ha de ser l’única arma que dispari als ciutadans i ciutadanes, no només de Sabadell, sinó d’arreu del món.

 

Descansa en pau petita Sota,

 

Deixa un comentari

Close Menu