Primeres sensacions: Làmina Animal

Hola de nou!!

Ja ha passat un mes des que vam fer el llançament d’Escola Animal i és per això que, en aquest post, m’agradaria compartir-vos algunes anècdotes i experiències que ens ha anat passant a una de les escoles de Sabadell.

Com algunes de vosaltres ja sabreu, estem duent a terme un programa que es diu Làmina Animal que és el més llarg, profund i científic de tot Escola Animal.
Durant aquests dos trimestres l’estem desenvolupant a l’Escola Miquel Martí i Pol, una escola pública sabadellenca que té com a pilars educatius valors com la cooperació, cohesió i la confiança mútua.

Aquest primer trimestre estem a l’aula de 4rt A, l’aula dels Lleons marins. El primer dia de classe em sentia inquieta i un xic nerviosa perquè pensava en com seria l’alumnat, si els hi agradaria el contingut, si serien participatius i actius al debat, etc. Tan sols veure el primer d’ells, es van anar passant tots els símptomes de nerviosisme doncs només tenien preguntes per a nosaltres i, fins i tot, abraçades de benvinguda.

-Ets tu la Natàlia? Ha vingut el gos? Què vindreu a fer? Parlarem d’animals?

Altres estaven més pendents de la Tirsa, la responsable de premsa i comunicació, que portava una càmera de vídeo.

– Sou youtubers? Sortirem a la tele? Quan?!

Després d’uns minuts d’exaltació i alegria comencem amb el contingut, parlem de l’empatia i del reconeixement de sentiments. Fem un primer contacte amb els animals: Quins animals coneixem? On viuen? Com viuen?
Els nens i les nenes demostren saber molt, fins i tot, són conscients que nosaltres també som animals:

– Si, nosaltres també som animals però més revolucionats (volia dir evolucionats)!!!

Les sessions fins ara desenvolupades han estat molt enriquidores, tant per ells i elles com per a nosaltres. Hem descobert quins animals de família tenen a casa i com els cuiden. També ens han fet arribar la seva disconformitat sobre la gent que abandona, maltracta i descuida els animals.

El dia 26 d’octubre vam parlar sobre el control d’impulsos i els regals. Va ser una classe molt interessant però també complicada de dur a terme perquè, als últims 20 minuts, vam portar l’Ortiño i ja sabien, des de que vam entrar per la porta, que el coneixerien aquell dia i els seus nervis anaven a més.
El seu comportament però, tan bon punt va entrar l’Ortiño, va ser més que correcte. Ens van sorprendre molt! Van estar molt atents i atentes a les indicacions i a les normes fixades prèviament, van escoltar amb curiositat la seva història i van empatitzar amb ell ràpidament. I l’Ortiño, per altra banda, estava molt feliç de rebre tantes carícies i atencions!

L’últim dels continguts que hem donat ha sigut la discriminació. Vam estar parlant de les diferències físiques que tenim com a animals humans: pèl fosc, ros, arrissat, curt; pell bruna, blanca o groguenca; fisonomia ample o prima. Després de molt de debat, i alguna explicació, van arribar a la conclusió que, encara que siguem diferents per fora, som iguals per dins! Tot seguit vam donar pas als animals de família (gos i gat) i la discriminació que, sovint, fem per no ser de raça, per ser cecs o per ser d’un color en particular. Després vam parlar d’altres animals que, tot i convivint amb ells, són molt repudiats: les rates i els coloms.

-Us agraden aquests animals? Per què?

Molts/es d’ells/es responien que no podien veure els coloms perquè es feien caca sobre d’ells/es i que era molt molest. Altres deien que no els hi agradava la cua de les rates, els hi semblava fastigosa!
Quan vam acabar la classe, la majoria va canviar la seva perspectiva vers als coloms i a les rates doncs vam explicar curiositats i característiques molt interessants d’ells, com per exemple que les rates necessiten la cua per mantenir-se en equilibri i graduar la seva temperatura corporal o que els coloms són animals molt néts i sempre intenten tenir el plomatge ben cuidat.

Entre rialles i aprenentatges hem anat avançant continguts i hem creat llaços plens de complicitat i confiança i, jo, espero amb candeletes que arribi el divendres per a seguir educant des de l’empatia i el #bentractament.

Fins aviat!

Deixa un comentari

Close Menu