Belles Bèsties a les aules

Benvinguts i benvingudes de nou!

L’altre dia vam donar pas, amb els nens i nenes de l’escola Miquel Martí i Pol, el programa de Belles Bèsties. El coneixeu? 🎨

Aquesta activitat, de 60′ de durada, les Belles Arts i la Llibertat dels animals són les protagonistes.

D’acord amb la filosofia del projecte, Escola Animal vol ajudar a que els nens i les nenes es plantegin qüestions humanes per entendre les qüestions animals i, en aquest cas, mostrar la bellesa de la Llibertat en els animals per ajudar-nos a entendre la importància de la nostra.

La Llibertat, com a primer Dret Fonamental, és un dels temes més importants i necessaris per a tractar amb els infants. I és que, per sentir-nos plenament, hem de gaudir de llibertat, per així poder prendre les nostres pròpies decisions i governar les nostres vides segons les nostres creences, sempre que permetem el mateix per als altres. La llibertat dels altres és part de la pròpia llibertat.

Quan es tracta d’animals, per tant, haurem d’entendre i comprendre que respectar i vetllar pels seus drets ha de ser igual d’important que fer-ho pels propis. Tots els animals neixen iguals davant la vida
i tenen els mateixos drets a l’existència, atenció, protecció i llibertat.

Per altra banda, i atenent a la dinàmica de l’activitat, les belles arts des d’edats primerenques cultiven
una sensibilitat a les persones que suscita el desenvolupament d’una ètica molt sòlida a la seva vida adulta. Si s’incorporen matèries relacionades amb les belles arts, formarem persones amb una sensibilitat que els permetrà elevar l’esperit, així com conèixer el seu JO intern, fora de dogmes i amb un gran ampli criteri. I és que no podem oblidar que l’art està vinculat íntimament als sentits i que aquests ens nodreixen per a una vida plena.

Tal i com ens explicava la Marta Tafalla, doctora en filosofia i profesora de la UAB, “els i les que estudien per a ser naturalistes insisteixen en que dibuixar animals i plantes és una forma de fixar-se en els detalls i aprendre a memoritzar-los i reconèixer-los. I és que quan has de dibuixar prens més atenció: la taca negra del Tallarol de Casquet cobreix tot el cap? Fins a on arriba? I el bec, de quin color és? És gran o petit? Al dibuixar et fixes en allò que tens davant i, després, pots utilitzar el dibuix per a preguntar-te per què són així, per què tenen aquells colors o formes, i quina relació tenen amb el seu comportament i el seu entorn”.

Belles Bèsties es desenvolupa a partir d’un vídeo on apareixen animals i com, en el seu hàbitat natural, salten, corren, nadan, volen, repten, trepen… També com comparteixen, es comuniquen, batallen, s’estimen…

Ha sigut fantàstic veure com, amb només un recurs visual de 1:30 de durada, poden sorgir reflexions i pensaments tant imperants com els que us mostraré a continuació.

Espero que se us erici el pèl tant, o més, que a mi! 😍

 

                        Marta Gómez. “No hi ha sortida a la llibertat”

 

                                   Marina Estrada. “Tots Lliures”

 

                          Marina Robles. “Llibertat VS No Llibertat”

 

                        Lucas Asensio. “Animals feliços i tristos”

Deixa un comentari

Close Menu